Příkrmy tak trochu jinak, aneb nebojím se chutí


Musím přiznat, že mám velké štěstí. Emička je totiž pořádný jedlík a krmit ji, je doslova radost. Od čtvrtého měsíce jsem přidala zeleninový příkrm k obědu, velmi rychle jsem zařadila i svačinky a dnes Emi baští jako o závod různé druhy zeleniny, masa, mléčných výrobků, ovoce i obilovin. Jsem zastánce pestré stravy už od nejútlejšího věku. Právě díky tomu, že jsem se od začátku ničemu nevyhýbala a snažila se o různé chutě, věřím, že jednou Emi bude ráda a dobře jíst i jako batole či předškolák. Rozhodla jsem se s vámi podělit o některé recepty či náměty.


Jak docílit chutě? Zkuste bylinky.
Všichni víme, že dětská strava by neměla obsahovat koření ani sůl. Přesto však lze vytvořit různé chutě. Můžeme do příkrmů přidat třeba bylinky jako je petržel, libeček, pažitka, bazalka či kopr. Uvidíte, že díky tomu dostane pokrm jedinečnou chuť. Bát se nemusíte ani malého množství česneku, cibule nebo zrníčka kmínu. Změny chutě lze docílít také přípravou. Zeleninu není nutné jen vařit ve vodě, lze ji také uvařit v páře nebo upéct. Taková pečená paprika dodá celému příkrmu zcela jiný rozměr. 

Svačinka nemusí být jen přesnídávka
Experimentovat se dá i s ovocem a zvlášť teď v letních měsících, kdy je k dostání mnoho druhů sladkého ovoce. Přidávám Emičce do jogurtu maliny, rybíz, angrešt či jahody nebo meruňky. Všechno čerstvé (nic nevařím), jen pomačkám vidličkou. Velký úspěch měla i domácí zmrzlina. I malé miminko ocení změnu chutě a konzistence a když se nesní, vydrží vám v mrazáku na zimní měsíce. Vyrábím takhle Emičce směs ovoce, trochu cukru a jogurtu, dám zamrazit a pak si spolu pochutnáváme na dece u vody. Myslím, že právě letní měsíce jsou ideální dobou k experimentům a je dobré nechat dítě ochutnat všechny možné chutě. 

Naše oblíbené recepty
Posílám vám pár vyzkoušených a oblíbených receptů pro inspiraci. 

Emiččina svíčková
Mrkev, celer, petržel uvařím v páře, přidám maso a trochu mateřského nebo umělého mléka. Opravdu to chutná jako svíčková. Lze přidat dětské nočky nebo těstoviny. 

Špagety alá miláno
Rajčátka spařím a oloupu, přidám bazalku a malý stroužek česneku (lépe tepelně upravit). Dětské těstoviny nebo naše nasekané špagety a mlaskáme si obě dvě. 

Pečená paprika
Paprikové lusky upeču v troubě, přidám spařený libeček, oloupané rajčátko a vařenou cuketu. Vše namixuji, přidám rýži nebo brambory a samozřejmě maso. 

Máte také nějaký zajímavý recept? Napište mi ho do komentářů, moc ráda zase Emičce něco dobrého uvařím. Doufám, že pro vás bude vaření pro naše nejmenší stejnou radostí jako pro mě. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Neštovice a mazání - co zaručeně funguje?

In line brusle s kočárkem - jde to, jen zbytečně neriskujte

Indiánská metoda v praxi